Newtoncu güç burulma gücüne karşı
- Cavendish deneyinin esas sonunu sarkacın doğal dönemi ile Newtoncu çekim gücüne bağlı dönemi ayırt etmek.
- Analizde, teorik olarak, büyük sabit güllenin sarkaca asılı topları Newtoncu güç uygulayarak çektiği varsayılıyor. Ama böyle bir hareket gözlemleniyor mu? Deneyi yapınca anlayacağız.
- Bu Newtoncu güç, telin geri döndürücü gücü \(F\)'nin maksimum değerine eşit olacaktır. İki noktada çekim olabilir. (Gerçi çekim sadece uç noktalarda değil kolun her pozisyonunda etkili olması gerekir.) Sarkaç doğal salınım ile ağırlığa en yakın noktasına gelmiştir ve \(F\)'nin yani telin geri döndürme gücü ile geri dönecektir ama o esnada Newtoncu çekim gücü devreye girer ve topu çeker. Bunun sonucunda ne olur?
- Doğal salınımda, kol denge noktasından \(A\) açısı kadar ayrılıyorsa şimdi (\(A+A_N\)) açısı kadar ayrılır, \(A_N\) de, Newtoncu gücün çekimi sonucu \(A\)'ya eklenen açı.
Bunun sonucunda ne olur? Açı artar. Dönem artar. Dönem neydi? \(N\). Yani bana öyle geliyor ki, her seferinde top sabit ağırlıklara yaklaştığında \(A\) açısı artacaktır, yani,
- \(A+A_N\)
- \(A+A_N+A_N\)
- \(A+A_N+A_N+A_N\)
ve dönem artacaktır. Açı da artacaktır. Sonunda top büyük gülleye çarpacaktır. Bu zaten kaçınılmaz çünkü \(F\), telin geri döndüren gücü, \(A\) açısı ile değişiyor ama Newtoncu güç \(F_N\) mesafesinin karesi ile değişiyor, yani Newtoncu güç bir kere topu çekmeye başladı mı mutlaka telin geri döndüren gücünü yenecektir.
- Ama böyle bir şey gözlemleniyor mu? Cavendish böyle bir hareket gözlemliyor mu? Hayır.
- Demek ki, bu deneyde Newtoncu güç diye bir şey sarkaç kolunu etkilemiyor.